Kako do Librea

FreeStyle Libre tvrtke Abbott na žalost trenutno nije dostupan u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji. Jednako tako ga nije moguće kupiti odlaskom u dućan ili ljekarnu, već isključivo preko webshopa. Iznimka je donekle jedno Austrija (Beč) – gdje Abbott ima registriranu maloprodaju, što je opisano dalje u tekstu.

Stanje nekada:

U početku je do Librea bilo iznimno teško doći, jer Abbott nije predvidio ogromnu potražnju koja je ubrzo nastala. Iz tog razloga su ubrzo nakon puštanja u prodaju u npr. Njemačkoj, uvedene duge i stroge liste čekanja (waiting liste). Nakon što ste se prijavili na listu čekanja i dočekali svoj red koji je znao trajati više od nekoliko mjeseci, dobili ste mogućnost kupovine čitača i maksimalno dva senzora mjesečno. Zahvaljujući takvom stanju procvalo je i crno tržište gdje se Libre prodavao po puno višim cijenama (ebay.com – npr). Zbog toga je Abbott prilično se strogo kontrolirao svoje kupce, pristup nacionalnim web stranicama u konkretnim zemljama je bio strogo omogućen samo korisnicima tih zemalja. Adresa dostave je također morala biti u zemlji iz koje se Libre naručuje, itd..

Stanje danas:

Iako i dalje vrijedi pravilo da dostavna adresa Libre-a koji se naručuje sa npr. Njemačkog webshopa, mora biti u Njemačkoj, praktički sva ostala ograničenja su maknuta. Nije potreban recept. Stranim nacionalnim Libre webshopovima se uredno može pristupati npr. iz Hrvatske, plaćanja su provjereno moguća sa Hrvatskim kreditnim karticama i sa hrvatskih Paypal računa, iako su zabilježeni slučajevi da nekom ne radi Paypal, a nekom uredno prođe.

Na žalost, iako je npr. Hrvatska u EU, dostava Libre-a i dalje nije moguća iz strane zemlje kao što to omogućava npr. skuplji Dexcom. Vjerojatno zbog stroge politike Abbotta da formalno omogućuje kupnju svojih medicinskih proizvoda za krajnje korisnike – samo u zemljama gdje može osigurati podršku i garancijsku zamjenu. Iz tog razloga su dijabetičari iz regije obnovili stara internacionalna poznanstva i stekli nova, te taj način nabavljaju ovaj uređaj. Naravno, usprkos dramatično nižoj inicijalnoj investiciji od konkurencije i dalje je riječ o solidnoj investiciji za svakodnevnu uporabu.

Dobra vijest za one koji bi si Libre financijski mogli priuštiti barem povremeno, a ipak nemaju nikoga u inozemstvu (ili ne žele nikoga gnjaviti) je da pomoću posebne usluge tzv. prepakiravanja pošte iz Njemačke ipak mogu doći do uređaja i senzora. Postupak je detaljno testiran i opisan dalje u tekstu.

Njemačka (www.freestylelibre.de)

Čini nam se da se u ovoj zemlji najviše nabavljaju uređaji „za inozemstvo“. Postupak narudžbe je prilično jednostavan, posebno kada se uzme u obzir prošlo vrijeme.

1) Potrebno je otići na webshop http://www.freestylelibre.de/
2) Zanemariti upozorenje da je site namijenjen samo stanovnicima Njemačke
3) Odabrati npr. „Starter paket“ koji se sastoji od čitača i dva senzora. Čitač nema roka trajanja, a ima garanciju od 2 godine, dok senzor traje 14 dana.
4) Prilikom odabira Libre uređaja (ili set-a), ključno je odabrati ispravne mjerne jedinice. U našem slučaju riječ je o mmol/L
5) Dostava na adresu u Njemačku DHL-om je brza i pouzdana, košta 5,95€
6) Prilikom unosa Adrese i primatelja (kao i kod registracije na webshopu) imate nekoliko opcija:

  • a) Unosite kompletne podatke o vašem njemačkom kontaktu/primatelju, jedino unesete svoju hrvatsku e-mail adresu i svoje sredstvo plaćanja (kartica Visa ili Mastercard ili Paypal)
  • b) Unosite svoje ime i prezime, a dodatno na kraj još dodate prezime primatelja u Njemačkoj, te naravno adresu u Njemačkoj. Npr. Ivan Horvat Schubert, GassStrasse 14, 80805 München
  • c) Zamolite svoj njemačkog prijatelja da putem webshopa sve sam odradi

7) U roku od 2-3 dana će Libre vjerojatno doći na adresu u Njemačkoj, potom je na vama da nađete način dostave u Hrvatsku. Ukoliko vaš kontakt pošiljku opet šalje poštom, dobro je koristiti neoznačenu kutiju kako bi službenim osobama bilo jasno ono što uistinu i jest: da privatna osoba iz Njemačke šalje pošiljku privatnoj osobi u npr. Hrvatsku.

U nastavku potražite posebne upute kako do Libre-a iz Njemačke čak i ako nemate nikoga tamo tko bi ga preuzeo i proslijedio ga.

Hvala Draganu Vodopiji na iscrpnim uputama i testiranju procedure:

Pozdrav svima od novog ponosnog vlasnika Libre-a!

Želio bih s vama podijeliti iskustvo naručivanja koje sam obavio bez korištenja poznanika u Njemačkoj – koristio sam kompaniju koja se bavi prosljeđivanjem paketa. Radi se o kompaniji Mailboxde (www.mailboxde.com) koja je, unatoč tome što joj izgled web stranice baš i ne ulijeva povjerenje, zapravo jako pouzdana.

Postupak je isti kao i kod naručivanja preko poznanika, samo ovdje umjesto adrese nekog od prijatelja ovdje na stranici FreeStyle-a navodite adresu od Mailboxde. Nakon što se kreira korisnički račun na Mailboxde, dobije se detaljan opis kako je potrebno upisati adresu na stranicama s kojih se naručuje. Kako FreeStyle kod unosa informacija o adresi očekuje fizičku osobu tome sam doskočio upisivanjem adrese na način koji se može vidjeti na priloženoj slici.

Cijena usluge prosljeđivanja paketa ovisi o njegovoj veličini, a mene je za slanje starter paketa i dodatnih 4 senzora koštala 2,80 € što je sasvim prihvatljivo. Naravno ovdje se uredno još plaća poštarina od FreeStyle-a do Maiboxde koja je ispala 5,95 €, te UPS pošiljka od Mailboxde.com do mene u Zagrebu što je ispalo 13,50 €. Ukupno je dakle cijena dostave ovakvog paketa ispala 22,25 €, a vrijeme dostave je u mom slučaju ispalo ravno tjedan dana.

Na FreeStyle stranici plaćanje sam obavio preko Paypal-a, a cijeli proces od narudžbe do isporuke prošao je skroz glatko. Nadam se da će nekome pomoći..

Kako Do Librea

Kliknite na sliku kako bi vidjeli izgled formulara..

Austrija (http://www.freestylelibre.at/)

Kao što je spomenuto u uvodniku, Austrija je atipična jer tamo Abbott ima registriranu maloprodaju u Beču gdje je moguće doći i kupiti uređaj i senzore. Jako je važno naglasiti da je u Austriji službena mjerna jedinica za razinu glukoze isključivo mg/dL koji je nekad davno bio aktualan i u Hrvatskoj. Drugim riječima tamo je jedino moguće kupiti Libre u tim mjernim jedinicama, a ne u mmol/L koje su popularne u našoj regiji. Dobra vijest je da su senzori kupljeni u npr. Njemačkoj i Austriji međusobno kompatibilni, tako da je moguće kupiti Libre čitač u “našim” jedinicama npr. u Njemačkoj, a u bližem Beču poslije nabavljati senzore i to isključivo za gotovinu i ponesite sitan novac. Važno je znati da senzori kupljeni u dalekoj Australiji neće raditi sa čitačem kupljenim u npr. Njemačkoj, a vjerojatno i u ostatku EU.

Ako u Beču kupite Libre moguće ga je podesiti na njemački, francuski i nizozemski jezik. Na žalost ne i engleski, ali korištenje je vrlo jednostavno i lako se naviknuti. Problem mogu stvarati mjerne jedinice koje se moraju podijeliti sa 18 da bismo iz mg/dL dobili kod nas uvriježeni mmol/L.

Prema iskustvima sa FB grupe, u Abbott Beč radi stanovita gđa Regina koja će inzistirati da prvi puta dođete osobno se registrirati (tj. vaš kontakt u Austriji koji ne mora imati dijabetes), a poslije će mu opremu slati i poštom. Naravno, samo u Austriju..

Adresa dućana: Abbott GmbH, Perfektastrasse 84A, 1230 Wien. Prikaz lokacije na karti
Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak od 8-12h
Telefon: +43 1 891 22-277

 

Francuska (www.freestylelibre.fr)

Procedura je vrlo slična Njemačkoj..

 

Italija (www.freestylelibre.it)

Procedura je vrlo slična Njemačkoj..

 

Čitaj dalje: Izvucite najviše iz vašeg Librea
%d bloggers like this: