Izvucite najviše iz Vašeg Librea

U ovom poglavlju planiramo pokriti:
1) Mobitel aplikaciju LibreLink
2)  PC aplikaciju
3) Pristupanje vašim podacima preko Internet portala Diasend.COM
4) Otključavanje naprednih funkcija na samom Libre čitaču
5) LibreLink i LibreLinkUp instalacija u zemljama koje ne prodaju Libre

1) LibreLink aplikacija za mobitel

LibreLinkAbbott je u suradnji sa tvrtkom „Airstrip Technologies“ napravio aplikaciju za Android pametne telefone koja u potpunosti može zamijeniti Abbott Libre čitač! Aplikacija se zove LibreLink i odnedavno radi i sa novijim iPhone pametnim telefonima, no na žalost ne u svakoj zemlji.  Riječ je o iPhone uređajima iPhone 7 i višim, sa iOS 11 i višim koji imaju uspješno implementiranu NFC tehnologiju (skraćenica od Near Field Communication). O tome više uskoro.

Kako bi uspješno koristili aplikaciju morate posjedovati Android pametni telefon (engl. smartphone) s NFC čipom. Ukoliko ste svoj Android nabavili u posljednje dvije godine, velike su šanse da imate implementiran NFC.

Nakon što ste riješili taj preduvjet, morate skinuti (engl. download) LibreLink aplikaciju. Budući da Libre još nije prisutan u našoj regiji, nije ga moguće skinuti sa službenog „Google play“ izvora, već ga na vaš Android možete skinuti OVDJE samo pazite koju verziju skidate ili OVDJE na našem portalu.

Nakon što skinete i pokrenete instalaciju aplikacije, nemojte da vas prestraši upozorenje da će se instalacija izvršiti s nepoznatog izvora (engl. „unknown source“). U sigurnosnim postavkama (engl. Settings -> Security) je jednostavno omogućiti da se takva instalacija ipak izvrši.

Nakon što ste instalirali aplikaciju, pokrenite ju i kreirajte svoj besplatni profil tj. račun (Libreview). Preporučamo da kao zemlju stanovanja odaberete Veliku Britaniju jer će vam u tom slučaju sučelje biti na Engleskom, te će se mjerenja prikazivati u nama prihvatljivim jedinicama mmol/L.

NFC-antena-lokacija
Kako NFC otprilike izgleda na jednom modelu telefona pogledajte ovdje

Različiti modeli mobitela imaju različito kvalitetno implementiran NFC čip, tj. NFC antenu ispod stražnjeg poklopca. To znači da će očitavanje kod mnogih biti malo manje komotno nego sa originalnim Libre čitačem, barem dok se ne izvještite. Nakon nekoliko očitanja moći ćete zaključiti gdje se točno nalazi NFC antena (u gornjem, srednjem ili donjem dijelu) vašeg pametnog telefona  – pa će i samo očitavanje biti brže i uspješnije. Uz vašu pomoć ćemo napraviti listu boljih i lošijih pametnih telefona – javite nam.

 

Ukratko informacije vezano za LibreLink mobitel instalaciju:
1. možete koristiti i čitač i mobitel, ali morate skenirati s mobitelom unutar sat vremena od aktivacije čipa Libre čitačem
2. algoritam je isti kao kod čitača, dakle vrijednosti očitanja bi trebale biti iste
3. samo za android NFC mobitele
4. aplikaciju prenesite na mobitel i pokrenite, kod registracije odaberite zemlju UK radi mmol-a/L
5. da, teoretski je moguće uštedjeti oko 60€ za Libre čitač ako se pouzdate u vaš Android pametni telefon s NFC čipom

Ocitavanje3LibreLink3

2) FreeStyle Libre softver za osobna računala

Kao i za poznate aparatiće za mjerenje glukoze u krvi, za Libre također postoji  posebna aplikacija za PC i Mac računala. Namijenjena je za upotrebu od strane dijabetičarima i njihovih obitelji, te zdravstvenih radnika kako bi pomogla u pregledu, analizi i evaluaciji rezultata prikupljenih očitanjem CGMS senzora iz međustanične tekućine, mjerenjem glukoze u krvi i ketona u krvi; te ostalih podataka koji su ručno unešeni u Libre. Naravno, pod uvjetom da su glukoza u krvi i ketoni u krvi također izmjereni Libre uređajem. Ovaj softver nije namijenjen zamjeni podrške od strane liječnika.FreeStyle Libre software

Minimalni zahtjevi za računalo:
Microsoft Windows 7 (32 or 64 bit)
Microsoft Windows 8 (32 or 64 bit)
Microsoft Windows 10(32 or 64 bit)
OS X El Capitan
USB 2.0 generacija, 2 GB RAM

Softver je u potpunosti u vlasništvu tvrtke Abbott Diabetes Care, a moguće ga je skinuti i ovdje:
Link na PC aplikaciju
Link na MAC Aplikaciju

 

3) Pristupanje vašim podacima preko internet portala Diasend.COM

Sve razine glukoze u krvi koje se očitaju pomoću mobitela se automatski učitavaju preko interneta na vaš LibreView account koji ste kreirali nakon instalacije LibreLink aplikacije. Na žalost, trenutno Abbott još ne omogućava pristup tim podacima preko web sučelja i nekog internet preglednika, no i tu postoji besplatno rješenje.
Diased

Nezavisna tvrtka Diasend.com generalno omogućava dijabetičarima da svoje podatke s licenciranih aparatića, inzulinskih pumpi, CGMS-ova, pa i drugih aplikacija – učitavaju i analiziraju pomoću njihovog jedinstvenog internet sučelja i mobitel aplikacije. Drugim riječima, ukoliko im dozvolite i napravite minimalna podešavanja, Diasend će vaše podatke o razinama glukoze iz Abbott-ovog LibreViewa povući u svoju cloud aplikaciju i omogućiti vam pristup njima, te naprednu analizu. Naravno, jednom kada napravite neophodna podešavanja, sve će se poslije kontinuirano automatski odvijati. Vaše je jedino da pristupite podacima putem njihovog web sučelja ili putem posebne aplikacije koja postoji i na Google play-u (Android) i na Apple Store-u (iPhone). Na žalost ako su vaš Android ili iOS account prijavljeni u zemlji u kojoj službeno Diasend nije prisutan – nećete vidjeti Diasend aplikaciju. No, kao i uvijek uz malo truda sve se može. Korisnici iPhonea mogu jednostavno registrirati još jedan račun u Sjedinjenim Američkim Državama, a korisnici mobitela zasnovanog na Android operativnom sustavu svoju aplikaciju mogu skinuti OVDJE

App Library

Free App

4) Otključavanje naprednih funkcija na samom Libre čitaču

Iako PC softver nudi brojne mogućnosti, čak i sami čitač može donekle analizirati podatke i predočiti vam određene korisne statističke podatke o vašim šećerima. PC aplikacija ima veliku prednost u tome što su podaci prikazani na velikom monitoru, te vam može procijeniti razinu glikoliziranog hemoglobina (hba1c). Kroz praksu i razmjenu iskustava na Facebook grupi FreeStyle Libre Hrvatska, pokazalo se da su hba1c procjene prilično točne iako ne mogu zamijeniti laboratorij.

Ukucavanjem šifre CAA1C u naprednim postavkama Libre aparatića – možete na aparatiću otključati dodatne funkcije kao što je kalkulator ugljikohidrata..

5) LibreLink i LibreLinkUp instalacija u zemljama koje ne prodaju Libre

LibreLink je službena Abbottova aplikacija za skeniranje senzora, koja u potpunosti zamjenjuje Libre čitač. Radi samo na Android mobitelima koji imaju NFC čitač. Rezultati skeniranja su isti kao kod skeniranja sa Libre čitačem.

libre-i-librelink

LibreLinkUp je nova službena Abbottova aplikacija koja vam na mobitelu prikazuje rezultate skeniranja kada netko skenira s novom verzijom LibreLink aplikacije.

U praksi to izgleda ovako:  dijete koje je u školi ili vrtiću mora imati Android mobitel sa LibreLink aplikacijom (ne mora imati instaliran LibreLinkUp) i internet vezom, kada skenira senzor na vašem mobitelu će se u roku od 5 do 10 sekundi prikazati ista vrijednost.

librelinkup

Vi ne morate imati instaliran LibreLink, samo LibreLinkUp. U novoj verziji LibreLinka pod izbornikom imate opciju Share gdje upišete email osobe kojoj želite poslati podatke.

meni share  email 

Instalacija

Kako na Google Play u Hrvatskoj i zemljama regije ne možete naći te aplikacije, jer su ograničene na zemlje u kojima se prodaje Libre morate lažirati vašu lokaciju da biste mogili instalirati i koristiti LibreLink i LibreLinkUp.

Na Android mobitelu instalirajte Hola vpn aplikaciju koja služi za lažiranje vaše lokacije. Nakon toga idite na postavke (klasične postavke Android mobitela), odaberite aplikacije, trgovina Google Play, očistite cache, izbrišite podatke i zaustavite aplikaciju. Zatim OBAVEZNO iskopčajte lokacijske usluge na mobitelu, te pokrenite Hola aplikaciju i kao zemlju odaberite Veliku Britaniju i unutar Hola aplikacije kliknite na trgovinu Google Play i trebali bi moći instalirati novi LibreLink i novi LibreLinkUp. Ukoliko vam je aplikacija aktivna, nećete moći skenirati taj senzor već morate čekati aktivaciju novoga. Ponovno se morate logirati u LibreLink i brišu vam se podaci ako ste prethodno instalirali LibreLink preko apkpure web stranice.

Ukoliko vam ovako ne ide, možete instalirati preko apkpure web stranice ali verziju 1.2.1.1  koja ne provjerava dali je aplikacija skinuta sa Google Playa:

http://www.mojlibre.com/download/LibreLink_v1.2.1.1_apkpure.com.apk

(hvala obitelji Šuran na prepuštenim materijalima)

Čitaj dalje: Preciznost

%d bloggers like this: